1. Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και την ξυσμένη φλούδα πορτοκαλιού με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη βινεγκρέτ να ηρεμήσει μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα σπαράγγια. Ανακατεύουμε τα σπαράγγια με 2 κουταλιές βινεγκρέτ και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά τσίλι και την προσθέτουμε στα σπαράγγια. Βάζουμε με την κουτάλα τα μαριναρισμένα σπαράγγια σε ένα πιάτο.
3. Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο σολομού και το βάζουμε πάνω από το μείγμα σπαραγγιών στο πιάτο με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στα 650 W για 10 ως 12 λεπτά. Ο σολομός μπορεί να είναι ακόμα ροζ από μέσα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως.